HTML

Sur Le Tour

Csatordai Gergely és Radvánszky János Alpe d'Huezbe tartó kerékpártúrájának oldala a 100. Tour de France alatt és a hazaút eseményei.

Támogatóink

Arsie'-Tirano

2013.07.12. 22:29 Harry von Zord

Az expedíció némi változáson ment keresztül, a legfontosabb momentum, hogy János egyedül folytatja, Gergő a napokban hazatér, semmi rosszra nem kell gondolni, vagyis épen és egészségesen, tehát baleset nem történt (a részleteket Gergő közli később valószínűleg).

Mint korábbról tudjuk, a túra Longarone felé haladt, az egyik alternatíva Bolzano volt észak felől közelítve és később útba ejtve a Stelvio legendás hágóját, a srácok viszont másként határoztak és egy délebbi úton igyekeztek Bolzano irányába. Utuk a Passo Duran-on keresztül vitt végül Arsie'-ba. A Passo Duran a Dolomitokon hág át, a mászás körülbelül 600 méteres tengerszint feletti magasságról indul és 1601 méterig emelkedik bő 12 kilométer hosszon, átlagosan 8%-os tehát. (Viszonyításképpen Gyöngyöstől a Kékestető 18km, 800m szintkülönbséggel).

Arsie'-ból Trento felé indultak, de az óriási autóforgalom még az alsóbbrendű utakon is elég lélekölőnek bizonyult, a száguldó autókkal kísért alagutas emelkedők különösen fárasztóak, főleg mentálisan. A lehetőségek és a pillanatnyi állapot mérlegelése után szétvált a csapat, János északon, Mezzolombardo felé folytatta az utat, hogy egy kisebb hurokkal észak felé, de még Bolzano alatt, ismét a hegyvidéken lehessen. A távlati cél Sondrio volt, ma estére egy 157-es etap után Tirano városán túl vadkempingezik, tehát nem messze Sondrio-tól. Útközben két nagyobb mászás volt, a Passo del Tonale és a Passo dell'Aprica. Előbbi 1884 méterig emelkedik 965-ről 15 kilométer hosszan, átlagban 6%-os, az Aprica 15 km-en 500 méter szintkülönbség. A Passo del Tonale az idei Giro 19. szakaszán szerepelt volna, de a hideg és a hó miatt törölték a szakaszt. A Passo dell'Aprica történelmi jelentőségű hegyi átkelőhely volt, a késő középkorban Velence a szárazföldön is jócskán kiterjesztette a hatalmát, a birtokolt területek nyugati előterének kulcsfontosságú útja vezetett át Aprica-n: háborúskodás idején, a tiroli hágók híján ez volt a fő szállítmányozási útvonaluk nyugat felé. A 16. században a Habsburg hegemóniának feszülő franciák létesítettek futárszolgálatot a hágón át Velence felé, hogy az ellenséges területeket kikerüljék.

A túra hírközlési felszerelései a továbbiakban telefonra és potya emailekre redukálódtak, szóval a tudósítások is másodkézből íródnak majd, de ezen kívül minden marad a régiben, kb. két naponként várhatóak a bejegyzések. Holnap a Como-i tó mellett visz majd az út tovább a cél felé: az Alpe d'Huez-i szakasz jövő hét csütörtökön lesz, tehát még bő öt napja van Jánosnak odaérni. Menni fog.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://surletour.blog.hu/api/trackback/id/tr545402455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása